Najpopularniejsze tradycje, zwyczaje i obrzędy wielkanocne oraz te
kultywowane w okolicach Wielkiej Nocy.
Niedziela Palmowa - symbolizuje przybycie Jezusa Chrystusa do
Jerozolimy. Rozpoczyna Wielki Tydzień. Kiedyś w Polsce nazywa
„Wierzbną”, ponieważ gałązki wierzby zastępowały palmy.
Zakaz pieczenia chleba – W okresie tygodnia przed Niedzielą Palmową aż
do Wielkiego Tygodnia gospodynie nie mogły wypiekać chleba. Złamanie
zakazu groziło sprowadzeniem na całą wieś suszy. Dlatego winna gospodyni
zostawała ukarana poprzez wyrzucenie jej i jej garnków do pobliskiej
wody.
Pogrzeb żuru i śledzia – w dawnych czasach okres postu był bardzo
ściśle przestrzegany, ograniczano wtedy spożywanie praktycznie
wszystkie, mięsa, cukru nawet nabiału. Jedzono praktycznie tylko żur i
śledzie. Dlatego w Wielki Piątek z radości ku końcowi postu, urządzano
tzw. pogrzeb żuru i śledzia. Wszyscy mieszkańcy wsi z okrzykami radości
zakopywali w przygotowanym dole „znudzone” pożywienie, z którym
rozstawali się na cały rok. W niektórych regionach Polski zasypywano
dodatkowo garnek z popiołem, który symbolizował koniec smutku i
nadejścia radości.
Topienie Judasza – w Wielką Środę młodzież topi słomianą kukłę,
symbolizującą Judasza. Po przeciągnięciu jej przez całą wieś, wrzuca ją
do wody i obrzuca kamieniami do momentu aż pójdzie na dno.
Święconka – w Wielką Sobotę odbywa się święcenie pokarmów, które później
spożywamy na świąteczne śniadanie. Ta pogańska tradycja została
uświęcona przez Kościół. Choć zwartość koszyczka różni się w zależności
od regionu, to w każdym nie może zabraknąć: jajka, baranka, soli chleba,
kiełbasy i chrzanu.
Niedziela Zmartwychwstania – Wielka Niedziela rozpoczyna się od
uroczystej mszy – rezurekcji. Później cała rodzina zasiada przy stole i
spożywa świąteczne śniadanie, które rozpoczyna się składaniem życzeń i
dzieleniem się poświęconym jajkiem.
Pisanki – Pochodzenie tradycji malowania pisanek nie jest do końca
znane. Każdy kolory symbolizuje coś innego. Fioletowy i niebieski
oznacza Wielki Post, czerwony to przelana na krzyżu krew Chrystusa,
zielona, brązowa i żółta wyrażają radość. W naturalny sposób jajka można
zafarbować gotując je w łupinach cebuli, kwiatach malwy lub kory dębu.
Śmigus Dyngus czyli lany poniedziałek. Pogańskie święto, symbolizujące
budzenie się przyrody do życia oraz oczyszczenie z zimowego brudu.
Przepowiednia mówi, że im mocniej oblana panna, tym większe szanse na
szybkie zamążpójście.
Zajączek – zabawa wielkanocna - po świątecznym śniadaniu, wszyscy
zebrani chodzą po domu i szukają ukrytych upominków.
Legnicka tradycja - „Chleb, śledź i grosz” – Tradycja sięgająca czasów
średniowiecza, kiedy to w Wielki Piątek zakonnicy z klasztoru
Benedyktynek i Kartuzów rozdawali potrzebującym mieszkańcom chleb,
śledzie z beczki i specjalnie wybite grosze. Obecnie tradycję tę
kontynuują członkinie Stowarzyszenia „Kobiety Europy”.
Wielkanoc w innych krajach:
USA - Święta Wielkanocne w Stanach trwają tylko jeden dzień, w niedzielę. Nie mają także tradycji święconki ani dzielenia się jajkiem,
ale wierzą, że jajko ugotowane w Wielki Piątek a zjedzone w Wielką
Niedzielę przyniesie szczęście rodzinie. Popularnym zwyczajem,
uwielbianym przez dzieci jest „szukanie skarbów” czy ukrytych
czekoladowych jajek ukrytych w domu i ogrodzie, a także zawody w
toczeniu jajek. Świąteczne posiłki spożywa się najczęściej w
restauracjach, ale Amerykanie nie zapominają o dekorowaniu własnych
domów. Symbolem kojarzonym ze świętami jest niewątpliwie królik czyli
symbol czczenia pogańskiej bogini Estre. Warto wspomnieć, że dość
wyraźnie w amerykańską tradycję wpisały się wielkanocne parady,
najsłynniejsza z nich Ester Parade odbywa się w Nowym Yorku.
Anglia - Anglicy z okazji świąt mają aż cztery dni wolnego. Z reguły czas ten
wykorzystują na zakupy i wyjazdy za miasto. Na wyjazdy przygotowuje się
ogromne kosze z przysmakami. Tradycją już jest rozdawanie przez królową
pensów. W Wielki Piątek królowa brytyjska obdarowuje ludzi specjalnie na
tę okazję wybitymi monetami. W niedzielny poranek dzieci raczone są
dużą ilością czekoladowych jajek, często z różnego rodzaju nadzieniem.
Tak samo jak w Ameryce, tak na wyspach do tradycji należą zawody w
turlaniu jajek czyli Egg Rolling, a turyści mogą podziwiać występy kapel
ludowych.
Czechy - Czechy są krajem, w którym przeważają ateiści, więc ciężko jest tu mówić
o tradycjach religijnych. Wielkanoc obchodzona jest jako pierwszy dzień
wiosny i z tym dniem wiąże się kilka zwyczajów. W Wielkim Tygodniu
Wielki jest tylko piątek a kolejne dni mają swoje kolory. I tak
poniedziałek jest niebieski, czwartek zielony a sobota biała. Czeskie
pisanki robione są za pomocą różnych technik, a zwyczajem panujących w
większości domów są donice ze zbożem, głównie pszenicą. W tradycję
wpisują się również ciasta w kształcie baranków oraz tzw. „Judasze”
czyli ciastka drożdżowe z miodem. W poniedziałek, nie oblewa się nikogo
wodą, za to mężczyźni symbolicznie biją kobiety wierzbowymi witkami a w
zamian dostają pisanki lub coś do jedzenia.
Włochy - Wielka Niedziela obchodzona jest w gronie rodzinnym, gdzie najważniejszy
jest uroczysty obiad. Jako, że Włosi zwracają dużą uwagę na posiłki,
świąteczny obiad obfituje w wymyślne dania z jagnięciny, baraniny,
przystawki czy wielkanocną Colombę czyli placek, który po złożeniu
przypomina lecącego ptaka. Symbolem świąt jest baranek, Włosi nie
przywiązują wagi ani do ozdabiania jajek, ani święconki. Po niedzieli
obfitującej w spotkania rodzinne i delektowanie się przysmakami,
wyruszają za miasto na pikniki lub trochę dalsze podróże na południe
kraju.
Niemcy i Austria - Święta w Niemczech to przede wszystkim symbol świątecznego zająca, który zostawia prezenty.
Poszukiwanie ukrytych prezentów w postaci jajek, słodyczy i drobiazgów
stanowi świetną zabawę, nie tylko dla dzieci, ale i dla dorosłych.
Ponadto przyjęło się dekorować domy w świąteczne drzewka, na których
wiesza się kolorowe jajka. Mniej popularne, ale wciąż praktykowany jest
zwyczaj palenia ognisk i zbierania się przy nich w celu pożegnania zimy a
przywitania wiosny.
W Austrii z kolei warto zwrócić uwagę na świąteczne menu. Tam na wielkanocnych stołach pojawiają się naleśniki, ciasteczka anyżowe oraz delikatna legumina z sosem truskawkowym.
W Austrii z kolei warto zwrócić uwagę na świąteczne menu. Tam na wielkanocnych stołach pojawiają się naleśniki, ciasteczka anyżowe oraz delikatna legumina z sosem truskawkowym.
Źródła tekstu: http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/3406019,tradycje-i-zwyczaje-wielkanocne-obrzedy-o-ktorych-pamietamy-w-wielkanoc-sprawdz,id,t.html http://polki.pl/wielkanoc,jak-wyglada-wielkanoc-w-innych-krajach,10363970,artykul.html
Pisała: Kasia Dylewska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz